Állatasszisztált terápia a Szeretetszolgálatnál

Sokszor megfigyelhető, hogy az állatok jelenléte elősegíti a verbális és nem verbális kommunikációt, különösen azoknál, akik esetleg nehézségekkel küzdenek ezen a területen. Az állatokkal való interakció számos pozitív hatást gyakorol az fizikai, érzelmi és szociális jóllétére.

Tartalomjegyzék
    Add a header to begin generating the table of contents

    Módszer

    Az állatasszisztált terápia olyan terápiás megközelítés, amelyben állatokat használnak az egyének vagy csoportok számára különböző pszichológiai vagy fizikai problémák kezelésében és a fejlesztés támogatásában. A foglalkozásokon jelen van egy speciális szakember, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik az állatokkal való terápiás tevékenységek irányításában. Az állatok kiválasztása és felkészítése során a biztonság mindig az elsődleges szempont. Kiválasztásuknál figyelembe kell venni, és természetesen meg kell felelniük az egészségügyi és higiéniai követelményeknek. Az állatok – általában kutyák, macskák, lovak, madarak vagy más háziállatok – úgy vesznek részt a terápiás folyamatban, hogy jelenlétükkel, a velük való foglalkozással segíthetnek terápiába bevont személyek szorongásának, depressziójának kezelésében, az érzelmi kiegyensúlyozatlanságuk megteremtésében. Elvárt magatartás és viselkedés az állatoktól a nyugalom, a feladatok pontos végrehajtása, és hogy stresszes helyzetekben ne reagáljon hevesen, agresszíven.

    Ezt a terápiát különböző területeken alkalmazzák, például pszicho- és foglalkozásterápiában, gyógytornában, autizmus és más pszichológiai vagy fizikai problémákkal küzdő személyek terápiás folyamatában, rendkívül előnyös lehet bentlakásos otthonokban. Fontos azonban megjegyezni, hogy az állatasszisztált terápia csak egyes esetekben és bizonyos körülmények között alkalmazható, és mindig szakemberek vezetése mellett történik.

    Hatásosság - hatékonyság

    Az állatok sokat segíthetnek az egyén érzéseinek kifejezésében és megértésében, így elősegítve az érzelmi kiegyensúlyozottságot.

    Érintés: A taktilis (tapintás, érintés) az érzelmeinkre erőteljes hatással vannak.

    Fizikai aktivitás: A simogatás, sétáltatás mozgásra ösztönöz.

    Memória és kognitív stimuláció: Az állatok gondozása és velük való interakció stimulálhatja az idős személyek memóriáját és kognitív képességeit.

    Érzelmek kifejezése: Az idős lakók könnyebben kifejezhetik magukat és megoszthatják érzelmeiket az állatokkal való interakció során.

    Stresszcsökkentés: Az állatokhoz kötődő pozitív érzelmek – mint a szeretet és az öröm – hozzájárulhatnak az általános stressz csökkentéséhez a relaxációhoz.

    Társas kapcsolatok: A program serkenti a közösségi részvételt a társas kapcsolatokat. Az idős lakók közötti kommunikáció javulhat, amikor az állatok közvetítik a beszélgetések és az élmények alapját.

    Érzelmi jóllét: Az állatok jelenléte és az állatokkal való interakció segít csökkenteni az egyedüllét érzését és növelni az érzelmi jóllétet. Az állatok viselkedésükkel hozzájárulnak a boldogság és öröm érzéseinek megerősítéséhez.

    Állatok részvételével folyó terápiás élmények a Szeretetszolgálatnál

    A Szeretetszolgálatnál 2023-ban 16 idősekkel vagy fogyatékos személyekkel foglalkozó nappali és bentlakásos ellátást nyújtó intézményünkbe látogattak rendszeresen állatok, elsősorban kutyák. Az intézmények képeiből és élménybeszámolóiból válogattunk.

    Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Napsugár Idősek Otthona, Dunaföldvár

    Olyan lakók is aktívan és maguktól, noszogatás nélkül is megjelentek, részt vettek, akik amúgy nem sokat jönnek le a szobájukból, mert nehezen mozognak, nagy fájdalmakkal élik napjaikat, de a kutyákkal töltött idő alatt ez kicsit feledésbe merült. Az otthon lakói részt vettek egy leendő terápiás cica vizsgafelkészülésében is.

    Csilla Háza Páty Integrált Intézmény, fogyatékosok nappali ellátása és lakóotthonok

    Ezek az alkalmak nemcsak mókáról, kacagásról, játékról vagy ügyességi feladatok elvégzésről szólnak, hanem – bújtatottan és rejtve – türelemről, kitartásról, együttérzésről, egymásra odafigyelésről, állatszeretetről, fegyelmezettségről, következetességről vagy bátorságról, kreativitásról is. Rengeteget tanulunk egymástól, egymásról és Kevinről. De mindezt úgy, hogy észre sem vesszük. Az Ünnepre készülve egy-egy karácsonyi történetet készítünk Kevinnel. Sok munka, de megéri, ha örömet tudunk vele szerezni.

    Szolnoki Csoport Gondviselés Háza Fogyatékosok Nappali Intézménye

    Állatok közelsége, érzékenysége mindig kiválóan hat az érzelmi állapotokra és a kapcsolatteremtések kialakítására. Fogyatékosság minden típusa és foka megjelenik az ellátotti körünkben, de úgy tapasztaltuk, hogy azokra volt a legnagyobb hatással a foglalkozás, akik autisták, vagy egyéb állapot miatt nem tudnak beszélni.

    Gondviselés Háza – Liget Otthon Szolnok, fogyatékos személyek otthona és lakóotthonai

    Kibújni a csigaházból: Mariann volt az egyik olyan lakónk, akit első alkalommal nem lehetett rávenni arra, hogy részt vegyen a foglalkozáson. Második alkalommal, már távolról nézte a kutyát, majd bátorságot vett magán és a foglalkozás végén megsimogatta a kutyát. Harmadik alkalommal pedig már sétáltatni is merte.

    Gondviselés Háza – Ezüstfenyő Időskorúak Otthona, Szekszárd

    A mindig morcos mogorva ember is ellágyul, tekintete kisimul… nagyon erős érzelmi töltődést okoz nekik ahogy a kutyus rájuk néz vagy hogy hozzáérhetnek, megsimogathatják.

    Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza – Idősek Otthona és Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye, Siófok

    A terápiás csoport tagjai számára a nehéznek tűnő feladatok elvégzése kellemes élménnyé válik, ha azt egy kutya segítségével, vagy annak jelenlétében kell megvalósítani. Pozitív élménnyel távoznak a foglalkozás végéről, szinte alig akarják hazaengedni a kutyákat.

    Gondviselés Háza – Időskorúak Otthona Hegyfalu

    Az idősek mindig nagy szeretettel fogadták, minden alkalommal lelkes résztvevőivé váltak az állatasszisztált foglalkozásoknak, legyen az csoportos vagy egyéni, szobán belüli program. Olykor a régi emlékek is előkerültek, beszélgettünk róla, hogy kinek milyen kis kedvence, kutyája volt, hogyan hívták.

    Gondviselés Háza Sárga Rózsa Időskorúak Otthona, Sármellék

    Idős ellátottjaink játékos kedve határtalan, csak előcsalogatni nehéz. A kutyának ez sem okoz gondot. Sok játék szürke, kevésbé csábító önmagában, de mindjárt értelmet nyer a négylábú pajtásunkkal. Így történhetett, hogy a feladat szerint egy képzeletbeli vihar elől a kutyát az asztal alá menekítő Erzsi néni maga is boldogan bújt a rejtekhelyre és csak utólag kacarászott azon, hogy nem biztos, hogy ki is tud jönni.

    A gyakorlatilag beszédképtelen néni összefüggő mondatokban ecsetelte a kutyának, hogy milyen szép állat, hogy ő mennyire örül, hogy a kutya eljött hozzá és hogy mennyire szereti. Úgy tűnt, mintha az ártatlan szempár és a puha bunda Panni néni rejtett tartalékait hívta volna elő.

    Galéria

    Mielőtt a tartalmat megosztaná, kérjük tekintse át a Máltai Módszertan Közzétételi irányelveit, melyeket itt talál meg!

    Nyomtatás a böngésző szolgáltátásával

    Pályázat a támogatott lakhatás férőhelyek kialakítására

    Pályázni lehet a fővárosban támogatott lakhatás férőhelyek létrehozása
    Részletek

    Befogadható kapacitások 2024. szeptemberében

    A SZÁP-on megjelent a közlemény a 2024. szeptember havi befogadható kapacitásokól
    Részletek
    Megszakítás