2024-től a beszédfogyatékossággal élő személyek is jogosultak fogyatékossági támogatásra

A középsúlyos vagy súlyos funkciózavarok közé bekerült a beszédfogyatékosság.

Fogyatékossági támogatásra és közlekedési támogatásra jogosult az a személy, aki olyan mértékű beszédfogyatékossággal él, hogy a kommunikációja akadályozza őt a mindennapi életvitelben (pl. a munkavállalásban, közlekedésben).

A Fot.vhr. 1. számú melléklete részletezi, hogy mit értünk középsúlyos vagy súlyos beszédzavar alatt:

8. A beszédfogyatékosság megállapítása szempontjából az 1. § (9) bekezdése szerinti funkciózavarok a következők:
8.1. Beszédzavar: a beszéd érthetőségét vagy kommunikatív hatékonyságát érintő, a beszédszervi működést jellemző zavar:

a) beszédhanghiba,
b) beszédmozgás zavar,
c) beszédfolyamatossági zavar,
d) hangképzési zavar,
e) rezonanciazavar.

Az a)–e) pont szerinti beszédzavar középsúlyosnak minősül, ha az olyan mértékű, hogy a személy csak átmenetileg tud megfelelő hangerőt vagy hangminőséget produkálni, a több hangot vagy a tagoltságot átfogóan érintő artikulációs zavar, illetve gyakori megakadások, prozódiai eltérések következtében a beszéd nehezen érthető, illetve kivitelezése jelentős erőfeszítést igényel, hatékonysága csökkent, ezáltal a mindennapi tevékenységeket jelentős mértékben akadályozza.

Az a)–e) pont szerinti beszédzavar súlyosnak minősül, ha az olyan mértékű, hogy a személy nem képes megfelelő hangerőt vagy hangminőséget produkálni, beszédképtelen, illetve a hangkészlet nagyobb részét vagy a beszéd tagoltságát átfogóan érintő artikulációs zavarok, a gyakori és hosszan tartó megakadások, a beszédrezonancia, illetve beszédprozódia súlyos zavarai következtében a beszéd nem érthető, kommunikációs funkcióját nem tölti be, ezáltal a személy a mindennapi tevékenységekhez szükséges tagolt és folyamatos beszédre képtelen.

Fogyatékossági támogatásra jogosult a középsúlyos vagy súlyos beszédfogyatékossággal élő személy. A fogyatékossági támogatás kérelméhez mellékelni kell a logopédiai szakvizsgálatot, ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a kormányhivatal szakértőt rendel ki.

Közlekedési kedvezmények (személygépkocsi szerzés, átalakítás) igénylésére jogosulttá vált az a személy, aki a beszédfogyatékossága miatt fogyatékossági támogatásra jogosult (egyéb fogyatékossággal élő személy).

Jogszabály: A 2023.12.21-én kiadott Magyar Közlöny 185. számában megjelent 2023. évi XCI. törvény kiegészítette a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény 23. §-át, 23/A. §-át.
A 2023.12.22-én kiadott Magyar Közlöny 188. számában megjelent 616/2023. (XII. 22.) Korm. rendelete módosította és kiegészítette a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló 141/2000. (VIII. 9.) Korm. rendeletet (Fot.vhr.) 1. §, 5. §, 8. §-át és az 1. számú mellékletét. A beszédfogyatékosság – a Fot. 23. § (1) bek. g) pontjára hivatkozva – beemelésre került a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendeletbe.
Hatályos 2024.01.01-től.

Mielőtt a tartalmat megosztaná, kérjük tekintse át a Máltai Módszertan Közzétételi irányelveit, melyeket itt talál meg!

Nyomtatás a böngésző szolgáltátásával

Pályázat a támogatott lakhatás férőhelyek kialakítására

Pályázni lehet a fővárosban támogatott lakhatás férőhelyek létrehozása
Részletek

Befogadható kapacitások 2024. szeptemberében

A SZÁP-on megjelent a közlemény a 2024. szeptember havi befogadható kapacitásokól
Részletek
Megszakítás