Fókuszban az idősek, demenciával élők motiválása, aktivizálása – Fertőd 2024. április 23.

Idős személyek részére biztosított bentlakásos intézményi ellátások Munkaközösségének találkozója Fertődön

Az Idős személyek részére biztosított bentlakásos intézményi ellátások Munkaközössége 2024 évi 2. találkozójának az Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza – Mentes Mihály Idősek Otthona (9431 Fertőd, Mentes Mihály utca 1/b.) adott helyet, amelynek történetét és mindennapi tevékenységét Dr. Földváryné Istvánffy Eszter intézményvezető mutatta be az érdeklődőknek. Eszter prezentációja alapján egyértelművé vált számunkra, hogy nem kizárólag feladat, hanem küldetés és hitvallás is itt dolgozók számára az idősekkel végzett munka.

Az intézményben demenciával élő időseket és néhány fogyatékos személyt is ellátnak, fontos hangdsúlyt helyezve a fizikai aktivizálásra és a kognitív szintentartásra, fejlesztésre is. Folyi Attiláné mentálhigiénés munkatárstól videókkal színesített bemutatót láthattunk a témában, és az intézménylátogatás során meggyőződhettünk arról, hogy a végzett munka kézműves termékeivel miként teszik otthonossá a lakótereket.

A program második részében a módszertani munkatársak (Krisztán Mária Krisztina, Cserbán Józsefné Ancsa) két kérdést jártak körül – tréningelemekkel gazdagított, interaktív együttműködés keretében:

  • Mi a foglalkozásszervezők legfontosabb tevékenysége és milyen kompetenciákkal, készségekkel kell rendelkeznie az “ideális” szakembernek?
  • Milyen kihívásokkal szembesülnek a szakemberek az idősek, demenciával élők aktivizálása, motiválása területén (egyedüllét, magány, elidegenedés). Milyen okai vannak és mit tehetünk a jelenlét és kommunikáció fenntartása érdekében?

A rendelkezére álló időt intenzíven kihasználva, hasznos ismereteket nyújtó  és új látásmódot felvillantó szakmai napnak lehettünk részesei. Fakultatív programként a  kollégák élhettek a történelmi város nyújtotta program lehetőségével és kisvonattal megtekinthették a fertődi Esterházy-kastélyt és kastély-parkot.

Mivel a munkaközösség igen magas létszámmal működik, az érdeklődő kollégák részvételével szakmai programunkat megismételjük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Napsugár Idősek Otthonában Dunaföldváron, 2024. május 7-én.

Várunk szeretettel!

Mielőtt a tartalmat megosztaná, kérjük tekintse át a Máltai Módszertan Közzétételi irányelveit, melyeket itt talál meg!

Nyomtatás a böngésző szolgáltátásával

Pályázat a támogatott lakhatás férőhelyek kialakítására

Pályázni lehet a fővárosban támogatott lakhatás férőhelyek létrehozása
Részletek

Befogadható kapacitások 2024. szeptemberében

A SZÁP-on megjelent a közlemény a 2024. szeptember havi befogadható kapacitásokól
Részletek
Megszakítás