Szakmai nap - Segítségnyújtás az elfeledett gyermekeknek

A gyermekvédelmi, gyermekjóléti és esélynövelő szolgáltatások munkaközösségének találkozója Budapesten

A Máltai Módszertan 2024. március 13-án munkaközösség találkozót szervezett “Segítségnyújtás az elfeledett gyerekeknek” címmel a máltai nevelőszülői hálózatban, család- és gyermekjóléti szolgálatnál, családok átmeneti otthonában, játszótér programban, családi bölcsődében és a biztos kezdet gyerekházakban dolgozó szakemberek számára.

A szakmai napon a résztvevők megismerkedhettek a Máltai Módszertan honlapjával.

Nemrég két aktualizált szakmai szabályozó dokumentum jelent meg, melyeket 2024. március 15-től kell alkalmazni. A veszélyeztetettséget észlelő- és jelzőrendszer módszertani útmutatójában és protokolljában történt változásokról Fehér Eszter, módszertani munkatárs volt segítségünkre, valamint Papp Krisztina Budapest II kerületi Család- és Gyermekjóléti Központjának vezetője.

Mindkét dokumentumban tisztázásra és kifejtésre került néhány alapfogalom (veszélyeztetés, szakember, család- és gyermekjóléti szolgáltató), beemelésre kerültek a 2017. óta történt jogszabályi és szakmai változások, a GYVR. Nagyobb hangsúlyt kapott az együttműködés a jelzőrendszeri tagok és a család- és gyermekjóléti szolgáltatók között. Jelentős változás, hogy az eddig szakmai ajánlásként megjelent szabályozó módszertani útmutató lett, betartása kötelező mind a család- és gyermekjóléti szolgáltatók, mind a jelzőrendszeri szakemberek számára. Az áttekintést segíti a formai tagolás és a folyamatábrák, pontosításra kerültek a határidők, és az elkészítendő dokumentumok.

Az útmutató és a protokoll megtalálható a Tudástár – Ajánlások, útmutatók oldalunkon lapozgatható formában.

A szakmai találkozón Kormos Piroska, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálat munkatársa tartott előadást a szenvedélybetegségről, arról hogyan tudnak ezekben a családokban a gyermekek felnőni.

A szakember rávilágított arra, hogy a szenvedélybetegséggel küzdő családok diszfunkcionálisan működnek. “Nem beszélek, nem érzek, nem bízom!” – A gyerekek csak így képesek túlélni a gyerekkorukat alkoholbeteg szülő mellett. Gyakran elszigetelődnek, nem barátkoznak, irigylik társaikat, akik jól érzik magukat, és szégyellik az otthoni körülményeiket. Aggódnak, hogy mire érnek haza, és azon is, hogy szüleik el fognak válni. Életükből hiányzik a biztonság. Felmentik szüleiket, magukat hibáztatják a függőség miatt, és gyakran megjelenik részükről a gondoskodás a felnőttek felé, ami a gyermekek parentifikációjához vezet. A szenvedélybeteg családokban a gyermekek érzelmi elhanyagolása is jelen van, „nemkívánatos” gyermeknek érzik magukat. Ezeknek a gyermekeknek a személyiségfejlődése diszharmonikus, kiegyensúlyozatlan. Túlélési stratégiájuk, hogy különböző szerepeket – a hős, a bűnbak, az elveszett gyerek, a bohóc – vesznek fel, amiből egyéni hasznuk és családi nyereségük is származik, később azonban súlyos árat is fizethetnek érte.

Kimondható, hogy ezek a gyerekek traumát élnek át, nemcsak az elhanyagolás miatt, hanem megjelenhet a bántalmazás is ezekben a családokban. A családban lévő titok akadályozza a trauma feldolgozását. Szenvedélybeteg családban felnőni súlyos következményekkel jár, és ha ez az állapot tartósan fennáll, annak mentális, pszichés következményei lehetnek felnőtt korban. Nagyobb kockázattal fordulnak elő betegségek, magasabb az öngyilkosság kockázata, és a várható élettartam is lerövidülhet. A dohányzás, alkoholizmus, illegális szerhasználat, függőség és az elhízás is jelentősebb mértékben van jelen azoknál a felnőtteknél, akik fizikai vagy lelki bántalmazást szenvedtek el gyermekkorukban.

Milyen erőforrásaik vannak a szenvedélybeteg családban felnövő gyerekeknek? Hogyan tudunk nekik segíteni? Ez az egyéni rugalmassági tényezőktől, a családi védő tényezőktől és a környezeti tényezőktől is függ. Minél korábban avatkozunk be, annál kisebb a valószínűsége, hogy patológiás helyzet alakul ki. A szakemberek részéről fontos a felismerés, és az, hogy a szociális munka során megbízható, egészséges felnőttként jelen tudjanak lenni a gyermek életében, és elérhetőek legyenek számukra. Segíthet nevet adni a problémának, behívhatja a nem szenvedélybeteg szülőt, akivel tud beszélni a gyermekről. Segíthetnek a reziliancia növelésében a kortárs kapcsolatok, a közösségi elfoglaltságok is. Fontos, hogy a gyermek információt kapjon a szülő állapotáról, erősítsük megküzdési képességét.

Munkatársaink válogathattak a Fogadó szakmai anyagaiból (kiadványok, könyvek, munkafüzetek, játékok). Mindezek megtalálhatóak az alábbi honlapokon:

Az előadást követően a szakmai műhelymunka során jó néhány dilemma fogalmazódott meg a szakemberek részéről. Sokszor a segítő munka során mi sem „látjuk” gyermekeket, a probléma megoldása a felszínen történik. Többféle nézőpontból megnéztük, hogy mi történik, milyen hatással van a kis közösségre, ha a diszfunkcionálisan működő családból eltávolítjuk az alkoholbeteg személyt. Hogyan segítünk a magára maradt másik szülőnek, az elköltözött szenvedélybetegnek és a felbomlott család gyermekének. Megállapítottuk, hogy fontos a veszélyeztető helyzet felismerése, észlelése, jelzése, és a szakemberek összefogása – hiszen egy többszintű problémával állunk szemben. Eszköztárunk véges, melyet ezen az alkalmon is sikerült kibővíteni, és a figyelmet visszaterelni a gyerekekre, akiknek nem kellene „elfeledettnek” lennie.

Dokumentum Közzétéve Formátum Lehetőség
A jelzőrendszeri szabályozó dokumentumok 2. é 3. kiadásának összehasonlítása 2023.03.13 PDF Letöltés
Anya, apa, pia - Szenvedélybeteg szülők elfeledett gyermekei 2023.03.13 PDF Letöltés

A letölthető dokumentumaink kezeléséhez PDF formátum esetén az Adobe Acrobat Reader programot, míg DOCX/XLSX formátum esetén a Microsoft Office 2013-as, vagy annak frissebb verzióját ajánljuk.

Mielőtt a tartalmat megosztaná, kérjük tekintse át a Máltai Módszertan Közzétételi irányelveit, melyeket itt talál meg!

Nyomtatás a böngésző szolgáltátásával

Pályázat a támogatott lakhatás férőhelyek kialakítására

Pályázni lehet a fővárosban támogatott lakhatás férőhelyek létrehozása
Részletek

Befogadható kapacitások 2024. szeptemberében

A SZÁP-on megjelent a közlemény a 2024. szeptember havi befogadható kapacitásokól
Részletek
Megszakítás